ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

 
Γιατί να επισκεφθώ ειδικό...

Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να επισκεφτούν κάποιον ειδικό-ψυχολόγο, ωστόσο καθυστερούν για διάφορους λόγους, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν θα πρέπει να τους απασχολούν. Οι αναστολές συνήθως προκύπτουν από τα παρακάτω ερωτήματα που θέτει κανείς στον εαυτό του, και που τον κάνουν να ολιγωρεί να βρει λύση στο πρόβλημα του. Σε μια προσπάθεια να διώξουμε τις ενοχές και να ξεμπλοκάρουμε κάποιον που θέλει, αλλά δεν παίρνει την απόφαση να επισκεφτεί κάποιο ψυχολόγο, παραθέτουμε τα πιο συχνά ερωτήματα που κάνει κανείς τόσο στον εαυτό του όσο και σε εμάς προτού αποφασίσει να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις και τα θέματα που θίγουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα αλλά αρνούνται ή καθυστερούν να επισκεφτούν κάποιον ειδικό είναι τα ακόλουθα:

  • Πολλές φορές μου συμβαίνουν πράγματα που θα ήθελα να ακούσω μια δεύτερη γνώμη σχετικά με το πώς θα τα χειριστώ με τον καλύτερο τρόπο, αλλά δεν ξέρω που να απευθυνθώ.
  • Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ένας ξένος καλύτερα από εμένα την απάντηση σε κάποιο πρόβλημα μου?
  • Σκέφτομαι ότι αν θα πάω σε κάποιο ψυχολόγο θα με κρίνει ή θα με χαρακτηρίσει κάπως γι’ αυτά που έχω να του πω. Επίσης με ενοχλεί πολύ και ο κοινωνικός ρατσισμός.
  • Δεν γνωρίζω με τι θέματα ασχολείται ένας ψυχολόγος?
  • Γιατί να απευθυνθώ σε ειδικό αφού έχω τους φίλους μου, που μπορώ να συζητήσω τα πάντα;
  • Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι αυτά που θα πω θα είναι εμπιστευτικά?
  • Πώς μπορώ να επιλέξω το σωστό άνθρωπο για την περίπτωση μου?
  • Πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία αυτή και τι θα μου κοστίσει?
  • Όταν με απασχολεί κάτι, καλό είναι να φτάνω το πρόβλημα μέχρι το τέλος ή να προσπαθώ να το αντιμετωπίσω από την αρχή με κάποιο ειδικό;
 
 
 
Είναι αλήθεια ότι σε μια τόσο σκληρή καθημερινότητα που ζούμε συμβαίνουν γεγονότα που αφορούν διάφορους τομείς της ζωής μας και δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Χρειαζόμαστε την δεύτερη γνώμη, την γνώμη του «ειδικού» για μια πιο επιστημονική και τεκμηριωμένη άποψη στο θέμα που μας απασχολεί.

Ο επιστήμονας ψυχολόγος βρίσκεται εκεί όταν τον έχουμε ανάγκη χωρίς να μειώνεται η δική μας γνώμη και άποψη. Δεν έχει απαντήσεις για όλα τα θέματα απλά έχει εκπαιδευτεί να κάνει τον άνθρωπο που έχει απέναντι του να βλέπει και την άλλη όψη του νομίσματος, να τον στηρίζει όταν είναι ευάλωτος και να τον διευκολύνει στο να πάρει μόνος του τις αποφάσεις για την ζωή του. Σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζει για εκείνον.

Ο ψυχολόγος δεν έχει το ρόλο του ηθικολόγου ούτε του κριτή της ζωής και των πράξεων του άλλου. Δεν βάζει «ταμπέλες» και ο ρόλος του δεν είναι να παρουσιάσει την τέλεια προσωπικότητα και την άψογη ζωή, αλλά να βοηθήσει το άτομο που έχει απέναντι του να βρει τον εαυτό του και τις λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν. Διαβάστε περισσότερα